Onder de rubriek Historiek en Achtergronden willen we essentiële informatie over de geschiedenis van Huis Vossen meegeven. Maar geschiedenis is een levende materie, want steeds in beweging. Dus zal deze rubriek van de website regelmatig aangevuld worden met nieuwe informatie. Bovendien geven we graag ook achtergronden aan om onze cliënten en vrienden aan te halen en te betrekken.

Een wijnhandel, een monument in een monument.

Huis Vossen is al 150 jaar lang een begrip in Lennik en het Pajottenland.

Huisvossen LennikVandaag is het Huis Vossen, namelijk het gebouw met winkel en kelders, beschermd als monument.
Het gebouw is in Lennik ook wel bekend als het ‘Huis met de Perenbomen’!
De perelaars die al jaar en dag de voorgevel van het mooie pand versieren, zijn een symbool geworden en maken deel uit van het logo van de wijnhandel. Ook het “Lenniks Poirke” kent hier symbolisch zijn origine. Huis Vossen

Het huis werd gebouwd in 1745 door Gaspard Joseph De Samblanx, notaris in buurgemeente Gooik. De wijnhandel zelf dateert van 1860. Stichter August Josephus Vossen ziet zijn jongste zoon Petrus Josephus de wijnhandel voortzetten. Later neemt diens zoon Emmanuel op zijn beurt ook weer de fakkel over.

In 1993 dan komt Kris Couvent in het verhaal door de aankoop van het gebouw en de wijnhandel.
Vandaag komen wijnliefhebbers uit Vlaanderen, België en daarbuiten, naar Sint Kwintens Lennik afgezakt voor een bezoek aan Huis Vossen en voor advies en begeleiding bij hun aankopen.
Wijnen en spirits uit de hele wereld zijn in het aanbod terug te vinden. De echte nadruk ligt natuurlijk op wijnen uit de regio van Bordeaux.

De inrichting van de zaak is bijzonder sfeervol en Huis Vossen ontvangt zijn gasten graag in de grote stijlvolle zaal, waar proeverijen, recepties en optredens mogelijk zijn. En bij Huis Vossen hoort ook een eeuwenoude kelder, die vroeger gebruikt werd als koele voorraadruimte voor het nabijgelegen kasteel van Gaasbeek.

Zonvol rondgerolde schoot
van smaken en van sappen.

Tot bes gedreven vrucht
in warme wangen kleur gevangen,
pittig nest van bol belegen bedding
rijp van ingehouden spanning.

Licht in trossen opgevangen
als vlaggen uitgehangen vreugde,
langsheen de ranke rijenlijnen
het verlangen lang gewiegd.

Druif

Hildo Leroy – 14/11/2009
Ter gelegenheid van 150 jaar Huis Vossen

KRIS COUVENT

Kris Couvent heeft zijn sporen verdiend als handelaar (groothandel en kleinhandel) én als wijnmaker in de complexe wereld van de wijncultuur. Het echte verhaal begint (1993) met de aankoop van Huis Vossen, een historisch gevestigde en bekende wijnhandel in het Vlaamse Sint Kwintens Lennik.

Kris CouventDe fascinatie voor wijngaarden en wijnbouw werden hem van kindsbeen doorgeven. De ouders van Kris waren fervente wijnliefhebbers en menig familietripje ging dan ook richting Frankrijk en de vele wijnkastelen. Kris Couvent Pabus

Het stond dus enigszins in de wijnsterren geschreven dat de jonge Couvent vroeg of laat tussen de wijnranken zou landen! Hij studeerde biochemie, volgde ook een opleiding aan de hotelschool. Aan de universiteit van Bordeaux bekwaamde hij zich uiteindelijk in oenologie. Kris Couvent liep stage op verschillende wijndomeinen in de regio van Bordeaux en was door zijn enthousiasme en zijn betrokken attitude een gewaardeerde gast bij veel wijnmakers uit de regio.
Tijdens zijn studieperiode aan de universiteit van Bordeaux logeerde Kris Couvent op het wijnkasteel “Château Lamothe de Haux”. Hij werd er als een kind des huizes opgenomen en deze band heeft zijn expertise en zijn uitgesproken gevoel voor Bordeaux wijnen diep geworteld.

Jaren later (2003), volgt dan de aankoop van Château Pabus in Sadirac Bordeaux en verbreedt Kris Couvent zijn statuut van wijnhandelaar met de ultieme roeping van wijnbouwer met een prachtige eigen wijngaard. De oprichting van L’Esprit Couvent’ in 2011 wordt een logische bekroning van een proces om efficiëntie en kwaliteit te koppelen aan vernieuwing en creativiteit.