Eén van de uitblinkers in het gewaardeerde assortiment van L’Esprit Couvent is de L’Esprit Couvent 100PURCENT, een rode wijn van 100 % Merlot druiven. Een echte topwijn en ook een wijn met een verhaal!

L'Esprit Couvent 100PURCENT

L’Esprit Couvent 100PURCENT

100 PUR Cent2009 was in Bordeaux een schitterend wijnjaar. Voor Kris Couvent de aanleiding om iets speciaals te maken. ‘Ik wilde aantonen dat een bijzonder lekkere wijn realiseerbaar is met de oogst van een lapje wijngaard niet groter dan 0,6 hectare.

 

Twee studenten van het Sint-Godelieve instituut in Lennik zijn op dat stukje de ‘vendange verte’ ( manueel verwijderen van de bovenste trossen van de wijnstokken) komen doen. De studenten hebben deze taak schitterend uitgevoerd. Het was echter in die periode zo warm dat het volume druiven drastisch naar beneden ging, met als gevolg een bijzonder geconcentreerde wijn. Wij hadden een opbrengst van gemiddeld 35 hectoliter per hectare verwacht, maar in die zomer op Château Pabus was dat slechts 22 hectoliter per hectare!’

Maart 2011 dan, de pas gebottelde “100PURCENT”werd tijdens de voorjaarsproeverij aan het publiek voorgesteld. L’Esprit Couvent 100PURCent valt niet alleen letterlijk in de smaak, de fles ziet er ook bijzonder fraai uit.

 

Dat is de verdienste van de Vlaamse beeldhouwer Alexander Ketele, die het etiket heeft uitgewerkt. Ketele liet zich inspireren door één van de stenen zuilen die de toegangspoort tot Château Pabus versieren. Een stijlvol etiket, vooraan haast even mooi als achteraan, precies zoals de kunstenaar het heeft gewild.

 

De inspiratie voor de naamgeving komt van Hildo Leroy, die onder andere de gedichten voor L’Esprit Couvent schrijft. Het is de combinatie van “100 % Merlot” met “Pur Sang”, wat naast “Cent pour Cent” ook in het Frans als volbloed klinkt. Een woordspeling die perfect staat voor wat deze wijn laat ervaren. Voor het eerst ook staat er een gedicht van H.Leroy op het achteretiket van de 100PURCENT flessen. Ondertussen heeft nu ook elke wijn uit de L’Esprit Couvent familie een eigen gedicht op de fles gekregen.

 

Dit bleef zelfs in Bordeaux niet onopgemerkt en L’Esprit Couvent kreeg erkenning en tastbare waardering voor deze innoverende manier van werken. In 2011 kreeg het etiket van de 100PURCENT de prijs van ‘Meilleur Habillage de Bordeaux’.