Wohlmuth

Wohlmuth werd gevestigd in 1803 en is daarmee al ruim twee eeuwen een huis met een enorme reputatie. Sinds enkele jaren bezit Wohlmuth ook wijngaarden in Burgenland (ten oosten van de Steiermark), waar kwalitatief hoogstaande rode wijnen worden gemaakt van het druivenras Blaufränkisch.

De wijnen worden gemaakt door vader en zoon, die allebei hebben gewerkt bij andere wineries (o.a. in Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Duitsland). De ervaring die ze daar hebben opgedaan wordt op het eigen wijndomein toegepast, maar wel op zo’n manier dat de eigen signatuur niet verloren gaat. Ze maken graag individuele wijnen, die het karakter van de wijngaard tot uitdrukking brengen.

De filosofie van het huis is er op gericht om alles op een zo natuurlijk mogelijke wijze te doen (“Als je van de natuur leeft, zoals wij, moet je hem goed behandelen”). De opbrengsten zijn laag (32 tot 45 hl/ha), mede door een zeer strenge selectie, volgens Wohlmuth de enige manier om tot loepzuivere wijnen te komen. Vinificatie en rijping vindt plaats bij gecontroleerde temperatuur, afhankelijk van het druivenras in roestvrij staal of in barriques van Frans eikenhout.

Als de wijn uiteindelijk gebotteld is, wordt de laatste keuze gemaakt: die van het etiket. De wijnen van Wohlmuth worden altijd gesierd door een etiket dat het werk toont van een lokale kunstenaar, elk jaar weer opnieuw geselecteerd, na ampele discussie in de familie. Want kunst, dat is de tweede passie van de familie Wohlmuth.

Nieuw in het assortiment

Semillon 2015

Riesling Ried Edelschuh 2016

Omschrijving: mineraal, kruidig, strak en krachtig Omschrijving: geconcentreerde aroma’s van mandarijn, ananas, abrikoos en zuivere, minerale toetsen van natte leisteen.
Locatie: Altenberg Locatie: Edelschuh – deze historische wijngaard werd al in 1322 erkend als een van de beste single vineyards, dat zeer minerale wijnen voortbrengt met een uitstekend bewaarpotentieel. Door de hoge ligging van de wijngaard kan men ook zeer rijpe druiven oogsten, en toch met een zeer mooie frisheid. Door de extreme steilheid van bijna 90% kan men enkel manueel oogsten met behulp van een kabelsysteem. Door de erg magere leisteenbodem komen ook de zuiverheid en mineraliteit uitermate goed tot zijn recht in de wijnen.
Bodem: rode en grijze leisteen Bodem: rode en grijze leisteen
Vinificatie: persen van de volledige trossen, spontane fermentatie in nieuwe eiken vaten van 500 liter, rijping gedurende 8 maanden op gistresten en botteling in augustus Vinificatie: zeer late manuele oogst zonder botrytis, korte maceratie, geen crushing, zeer voorzichtige en secure persing van de druiven. Trage natuurlijke gisting in oude eiken vaten van. Batonage gedurende meerdere maanden en 8 rijping in deze vaten.
Hoogteligging: 420 – 490 meter Hoogteligging: 460-530m
Hellingsgraad: 50-75% Hellingsgraad: 73-90%
Serveertemperatuur: 12°c Serveertemperatuur: 12°c
Spijs: Aziatische keuken, kruidige pasta, lichte vleesgerechten, kreeft, kazen Spijs: gegrilde vis, zeevruchten, gamba’s, gebakken of gegrilde vis, krachtige kazen, gevogelte
Karakter: droog Karakter: droog
Alc: 13% vol. Alc: 13%
Prijs: 16,50 euro Prijs: 34,90 euro
Awards:

  • 94/100 Robert Parker Wine Advocate
  • 18,4/20 Vinaria
  • 5/5 Gläser Wein pur Guide
  • 18/20 Schweizerische Weinzeitung April

 

Bestellen? Stuur een mail naar info@huisvossen.be of bestel telefonisch op 02 532 42 20.

Gratis levering vanaf 240 EUR inclusief btw. Alle vermelde prijzen zijn inclusief btw.